2 г. "Хамас" се готви за атаката срещу Израел, в Газа произвежда ракети и "Калашник"

Произвеждаме патрони с разрешението на руснаците, уточнява високопоставен член на групировката

12.10.2023 | 10:47 Редактор: Елеонора Танева
2 г.

Повече от 2 г. са подготвяни атаките на "Хамас" над приграничните райони на Израел и Ивицата Газа. Това разказва високопоставен член на групировката, базиран в Ливан пред арабската секция на руския държавен канал Russia Today. Телевизионният канал е определен като източник на пропаганда и е забранен в ЕС още от първите дни на войната в Украйна.

В Ивицата Газа има заводи, в които се произвежда оръжието и ракети с далекобойност между 10 и 250 километра, миномети и  гранатомети от съветски тип РПГ - 7, разказва Али Барака пред RT. "Имаме заводи за (производство на автомати - б.р.) "Калашников" и муниции за тях. Произвеждаме патрони с разрешението на руснаците", допълни още той, цитиран от CNN.

На този етап Израел се съсредоточава във въздушните удари, сочат коментари на въоръжените сили на Израел (IDF) в социалните мрежи. Израел струпва войски по границата с Ивицата Газа и очакванията са за сухопътна операция.

Според анализаторите от Le Beck, базирани в Бахрейн и Саудитска Арабия, при разширяване на конфликта срещу Израел могат да бъдат отворени пет фронта - от Ивицата Газа, Ливан, Сирия, Иран и Палестина, пише Bild.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пристигне в Израел днес и да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху. Блинкен потвърди разпространена по-рано информация, че се водят преговори за отваряне на хуманитарен коридор между Ивицита Газа и Египет за евакуация на палестински цивилни граждани.

"Водим разговори с Израел по тази тема. Водим разговори и с Египет по тази тема. Разговорите текат и няма да навлизам в детайли", каза Блинкен, цитиран от CNN.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС