338 хил. души са прогонени от домовете им в Ивицата Газа

Израелските военни продължават да бомбардират

12.10.2023 | 07:45 Редактор: Толя Стоянова
338 хил. души са прогонени от домовете им в Ивицата Газа

Над 338 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Ивицата Газа, която е под обсада и е обстрелвана от израелската армия, сочат данните на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Броят на прокудените хора в тази гъсто населена територия до снощи се е увеличил с още 75 000 души, достигайки 338 934 души, се казва в разпространено днес изявление на службата на ООН.

Израелските военни продължават да бомбардират Ивицата Газа в отговор на координираните нападения на ислямистката групировка "Хамас". Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в Telegram, че е в ход мащабна атака срещу цели, свързани с "Хамас", в Ивицата Газа, посочва ДПА.

"Сухопътно настъпление в Газа ще бъде предприето, когато това е подходящо и отговаря на целите ни", каза говорителят на ЦАХАЛ Йонатан Конрикус в ежедневния си брифинг. Той изрази надежда днешният ден да е по-спокоен и допълни: "Предстои ни дълъг и много, много опасен път".

"Целта на израелските военни е да стигнат до "Хамас" в мрежата му от тунели и бункери под гъстонаселената Ивица Газа", каза още Конрикус.

Рано тази сутрин броят на жертвите в Газа нарасна на 1200 души, след като 51 души бяха убити при израелска атака преди разсъмване, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Вчера "Хамас" извърши нов ракетен обстрел срещу Израел, съсредоточен върху южния град Ашкелон, допълва АП.

Снимка: БГНЕС