Путин призова за израелско-палестински преговори: Русия може да помогне

"Необходимо е на всяка цена да се избегне разширяването на конфликта", заяви руският президент

11.10.2023 | 22:19 Редактор: Искра Ангелова
Путин призова за израелско-палестински преговори: Русия може да помогне

Руският президент Владимир Путин призова за преговори между израелските и палестинските сили и се надява, че войната няма да се разшири, предаде AFP. Хиляди загинаха през последните пет дни, след като бойци на "Хамас" предприеха небивало нападение срещу Израел, който отговори с масирана бомбардировка на ивицата Газа, която "Хамас" управлява.

"Необходимо е на всяка цена да се избегне разширяването на конфликта, защото ако това се случи, то ще окаже влияние върху международната обстановка. Страните трябва да се върнат към преговорен процес, който трябва да бъде приемлив за всички страни, включително за палестинците", заяви Путин.

Той също каза, че е "необходимо да се ангажираме с дипломация, а не с военната страна (на конфликта), за да намерим решения за спиране на боевете". През годините Русия е поддържала приятелски отношения както с палестинците, така и с израелските власти – въпреки че връзките с Израел са обтегнати от офанзивата на Москва в Украйна.

Докато Западът осъди палестинските атаки, Русия досега внимателно осъжда насилието и от двете страни. Путин обвини за конфликта "провала" на външната политика на САЩ, предаде БГНЕС.

"Русия може да допринесе за процеса на уреждане", увери Путин, като същевременно отбеляза, че всякакви усилия за посредничество биха били трудни предвид сериозността на ситуацията.

Ден по-рано Путин призова за "създаване на независима суверенна палестинска държава".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Мирише прекалено на кръв за да инсценира мирови преговори, точно той, кървавия руски шпион. Да си загради най-напред неговия двор. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
разбира се
преди 6 месеца
Путин може да помогне...както помогна на Сирия, Армения и на Хамас.... Сигнализирай за неуместен коментар