Испания евакуира българи от Тел Авив, десетки наши сънародници още са в капан в Израел

Хората с двойно гражданство не могат да напуснат зоната на горещия конфликт

12.10.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Много държави продължават евакуациите на свои граждани от Израел. Четирима българи успяха да напуснат страната със самолет на Кралските военновъздушни сили на Испания. Това стана ясно от публикации, в които се уточнява, че те са били във втория самолет, изпратен да прибере испанските туристи от Тел Авив.

Самолетът с четиримата българи вече е пристигнал в Испания. В Израел обаче остават десетки наши сънародници, предимно хора с двойно гражданство. Към този момент не всички успяват да напуснат зоната на горещия конфликт. 

Около 30 души остават блокирани на летище "Бен Гурион". 

Как се живее в обстановка на война и под воя на сирени - разказва от първо лице журналистът Весела Райчинова. 

"Улица ни разделя от Тел Авив. Обстрелите са ужасни, винаги е неприятно, когато се случва, но много по-голям е когато се случва с Южен Израел, където хората са убити, изнасилени, унищожени. Все още се изкарват тела от засегнатите селища, в които са били терористите от "Хамас", сподели Райчинова. 

"Аз съм спасител, обикалям на Юг и чакам да падат бомбите и да изваждам хората и да им помагам. Сигурен съм в това, което правя, така и хората тук са спокойни", каза Джонатан, който живее в Израел.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС