Папата предупреди: Светът се срива заради глобалното затопляне, нашите реакции не бяха адекватни

Според главата на римокатолическата църква някои щети вече са необратими

04.10.2023 | 15:35 Редактор: Искра Ангелова
Папата предупреди: Светът се срива заради глобалното затопляне, нашите реакции не бяха адекватни

Папа Франциск предупреди, че светът "се срива" заради глобалното затопляне. той призова участниците в предстоящите преговори за климата COP28 да се споразумеят за обвързващи политики за постепенно отказване от изкопаемите горива, предаде AFP.

Осем години след като в своята забележителен анализ очерта опустошителните последици от предизвиканото от човека изменение на климата, 86-годишният понтифекс публикува продължение, в което предупреждава, че някои щети вече са "необратими".

"С течение на времето осъзнах, че нашите реакции не са били адекватни, докато светът, в който живеем, се срива и може би се приближава до точката на пречупване", пише главата на римокатолическата църква в писмото от 12 страници, цитирано от БГНЕС.

Той заяви, че следващият кръг от преговорите на ООН за климата, който започва в Дубай на 30 ноември, "може да представлява промяна в посоката", ако участниците сключат обвързващи споразумения за преминаване от изкопаеми горива към чисти енергийни източници като вятър и слънце: "Само реален ангажимент за промяна може да позволи на международната политика да възстанови доверието си."

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ооо
преди 6 месеца
И папата е в схемата за търговия с въглеродните кредити. Сигнализирай за неуместен коментар