Температурите се повишават: Има ли риск от смъртоносни инфекции?

Открита е нова месоядна бактерия в океаните

25.09.2023 | 09:44 Редактор: Михаела Димитрова
Температурите се повишават: Има ли риск от смъртоносни инфекции?

Открита е нова месоядна бактерия в океаните, чиято инфекция може да е смъртоносна, ако не се лекува в рамките на няколко часа. Бактерията вирее в топли температури, което прави затоплянето на световния океан предпоставка за редовната поява на тази бактерия и други като нея.

Откритата смъртоносна бактерия принадлежи към вида Vibrio vulnificus. Тя лесно може да проникне в организма през драскотини или порязвания, или чрез консумацията на сурови миди. Инфекциите от V. vulnificus са увеличили многократно през последните 30 години, като бактериите от вида Vibrio са причинили над 1000 инфекции и са довели до 159 смъртни случая между 1988 и 2018 г.

Макар и случаите да не са значително многократни, тяхното повишаване с продължение на годините е добър барометър за климатичните промени, които засягат планетата ни. 

Бактерията може лесно да навлезе в организма. При засечена инфекция, специалистите препоръчват търсенето на медицинска помощ и приемането на антибиотици възможно най-скоро. Причината за това е, че инфекцията може да доведе до смърт за по-малко от едно денонощие.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay