Учени алармират: Катастрофа за Земята - Гълфстрийм може да изчезне до 2025 година

Атлантическата меридионална циркулация се намира в най-слабото си състояние от над 1600 години насам

26.07.2023 | 16:04 Редактор: Искра Ангелова
Учени алармират: Катастрофа за Земята - Гълфстрийм може да изчезне до 2025 година

Ново проучване показва, че Гълфстрийм може да се срине още през 2025 година, а учените предупреждават, че спирането на важни системи от океанските течения от т.нар. Атлантическа меридионална циркулация би довело до катастрофални климатични последици, пише британският вестник The Guardian.

Експерти вече са установили, че Атлантическата меридионална циркулация се намира в най-слабото си състояние от над 1600 години насам поради глобалното затопляне, а изследователите са забелязали признаци за приближаване до точката на безвръщане (инфлексия) още през 2021 година.

Драматична промяна може да настъпи между 2025 и 2095 година, според нов анализ, цитиран от изданието. Най-вероятно е той да се случи през 2050 година, ако глобалните въглеродни емисии не бъдат намалени.

Други учени посочват, че предположенията за това как ще се случи инфлексната точка и несигурността в основните данни са твърде големи, за да се оцени надеждно времето на бедствието. Всички те обаче са съгласни, че перспективата за унищожаването на Атлантическата меридионална циркулация е изключително тревожна и трябва да стимулира бързо намаляване на въглеродните емисии.

Атлантическата меридионална циркулация носи топла океанска вода на север, където се охлажда и потъва, захранвайки теченията на Атлантическия океан. Въпреки това, притокът на прясна вода от ускоряващото се топене на ледената покривка на Гренландия и други източници все повече "задушава“ теченията.

Унищожаването на Атлантическата меридионална циркулация би имало катастрофални последици по целия свят. Тя би довела до сериозно нарушаване на валежите, от които милиарди хора в Индия, Южна Америка и Западна Африка зависят за храна. Това ще доведе до увеличаване на бурите и по-ниски температури в Европа, както и до покачване на морското равнище на източното крайбрежие на Северна Америка. Освен това застрашава горите на Амазонка и ледниците на Антарктика.

"Мисля, че трябва да сме много притеснени. Ще бъде много голяма промяна. Атлантическата меридионална циркулация работи от 12 000 години", казва професор Питър Дитлевсен от Университета в Копенхаген, който ръководи новото проучване, цитиран от "Фокус".

Отбелязва се, че Атлантическата меридионална циркулация е била унищожена и подновена отново в цикъла на ледниковите епохи, настъпили в периода отпреди 115 000 до 12 000 години.

Снимка: БГНЕС