Рекордно горещите океани водят до климатични катастрофи, включително по-мощни бури

През последните десетилетия световните морета поглъщат 90% от затоплянето, причинено от парниковите газове

25.07.2023 | 18:23 Редактор: Юлиан Христов
Рекордно горещите океани водят до климатични катастрофи, включително по-мощни бури

Топлина, която е достатъчно силна, за да извади от строя мобилните телефони, дим от горски пожари, който оцветява небето в апокалиптично оранжево и внезапни наводнения, които заливат градове в северната част на Ню Йорк и Върмонт. Тази мрачна поредица от скорошни бедствия се дължи отчасти на изменението на климата.

Има един конкретен аспект на глобалното затопляне, който е мощно гориво за още по-интензивно екстремно време - рекордно горещите океани.

Температурите на повърхността на Световния океан през юни са най-високите за последните 174 години, като появата на климатичния феномен "Ел Ниньо" се отразява на дългосрочната тенденция. Близо до Маями крайбрежните води на Атлантическия океан достигат 32 по Целзий.

Според морския учен Дебора Броснан по-топлите океани засилват предизвиканите от времето катастрофи, които отнемат човешки животи и нанасят огромни икономически щети - цена, която може да нарасне до 1 трилион долара годишно през следващите десетилетия. Те също така ускоряват изменението на климата. С повишаването на температурата на водата океаните губят способността си да изпълняват жизненоважна функция - да абсорбират излишната топлина в света.

"Затоплянето на температурата на океана ще окаже - дори и в момента оказва огромно въздействие върху сушата", казва Броснан, основател на консултантската компания за екологични рискове Deborah Brosnan & Associates. "Странните и опасни метеорологични явления ще станат норма на места, където никога преди не са се случвали, и то с по-голяма честота", допълва тя

През последните десетилетия световните морета поглъщат 90% от затоплянето, причинено от парниковите газове. Затоплянето на океаните предизвиква порочен кръг от по-високи температури на сушата, които на свой ред допринасят за по-топли морета.

Това води до редица климатични въздействия, включително по-силни бури, повишаване на морското равнище и загуба на коралови рифове и други морски обитатели. Повишаването на температурата на водата оказва влияние и върху най-отдалечените места на Земята. По данни на Националния център за екологична информация на САЩ ледената покривка в Антарктика е достигнала най-ниската си рекордна площ през юни, въпреки че зимата там продължава.

Въздействието на по-топлите морета обаче е по-близо до дома на милиони хора по света, често с катастрофални последици. Ураганите и тайфуните са сред най-ярките примери за екстремни метеорологични явления, които се подхранват от топлите океани. Покачващите се температури на водата подсилват бурите, като добавят влага в атмосферата и има признаци, че това вече се случва.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay