Хладнокръвие и бързина сред пламъците: Как българските пожарникари се борят със стихията в Гърция?

Стотици туристи трескаво напускат островите

24.07.2023 | 18:52 Редактор: Михаела Димитрова

За неравния сблъсък на човека с пламъците. Разказ от първо лице на един от българските пожарникари, който се бори със стихията в Гърция. 

Когато пламъците са буквално около теб, единственото, което те спасява, е да действаш хладнокръвно и да си бърз. Много бърз. Това ни разказва Мартин Николов, който в момента е в Солун.

"Пристигнах в събота с още 49 колеги, допълнихме нашия екип тук и сме общо 70. Планът е този екип от 50 човека да остане поне до края на седмицата, като при необходимост този период може да бъде удължен", обясни Николов.

"Към момента в тази част на Гърция, в района на Солун и Халкиди щетите от пожарите това лято не са много големи", призна пожарникарят.

Въпреки това, паниката е обхванала цялата държава. А в бъдеще загубите ще се преизчисляват. Много туроператори отменят полети и резервации. Стотици туристи трескаво напускат островите. А и прогнозата не дава надежди за положително развитие на обстановката.

"Пожарният индекс е много висок, тъй като двадесети ден продължават огромни горещини и сухо време. Температурите са между 38-40 градуса, не по-ниски, което е сериозна предпоставка за големите пожари", каза Мартин Николов.

Според гръцките власти ситуацията е извънредна, затова много европейски държави пращат помощ. Сред тях е и нашата. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис лично благодари на нашия премиер.

"Беше много благодарен на българската държава. Както знаете, ние сме изпратили 20 пожарникари, допълнително преди няколко дни изпратихме още 50", припомни премиерът акад. Николай Денков.

От генералното консулство на България в Солун препоръчват всички български граждани, които се намират в райони с непосредствена опасност от пожари в Гърция, да следват указанията на местните компетентните власти.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.