В Гърция стана страшно с пожарите, ЕК изпрати още огнеборци на помощ

Евакуацията на Корфу и Родос продължава и тази сутрин

24.07.2023 | 08:10 Редактор: Юлиан Христов

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се свърза с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, за да изрази подкрепата си заради продължаващите пожари, които обхванаха части от страната. 

В Twitter председателят на ЕК заяви, че Гърция винаги може да разчита на европейската солидарност.

"Обадих се на Кириакос Мицотакис, за да изразя пълната ни подкрепа за Гърция, която е изправена пред опустошителни горски пожари и силна гореща вълна вследствие на изменението на климата. Гърция се справя професионално с тази трудна ситуация, като набляга на безопасната евакуация на хиляди туристи и винаги може да разчита на европейската солидарност. Пожарникарите на ЕС вече са на място", написа тя.

В Корфу силите на пожарната се опитват да спрат огнения фронт, който избухна вчера следобед с различни огнища в района на Перития в северната част на Корфу. Огънят е в горски и тревни площи, като се движи в югоизточна посока, предаде кореспондентът ни в Гърция Силвия Станчева.

Евакуирани са населени места, след като на жителите им са изпратени съобщения на телефон 112. Според изявление на бреговата охрана в момента се провежда операция за спасяване на хора от плажа Нисаки в Корфу.

Родос обявява извънредно положение. Около 100 пожарникари с 35 автомобила се борят с пламъците, за да овладеят пожара, който избухна вчера по обяд в района на Дервенакия. Огънят е достигнал до хълма срещу селището Банк, като се е насочил към него. Издадена е заповед за евакуация на село Банк Ахиая, като на жителите е изпратено съобщение чрез телефон 112 с молба да се отправят към Акрата.

Лодки на бреговата охрана и частни лодки са в готовност да окажат помощ при необходимост. Разпръснати са фронтовете в трите различни огнища на пожара, който избухна вчера по обяд в горска местност в Платанистос Каристос Евия.

В района продължават да действат сухопътни сили, както и машини на местната власт, а вчера помагаха и въздушни средства. Заради пожара селищата Ливади, Потами, Пернараки и Платанистос бяха евакуирани. Малко след 6 ч. сутринта на тел. 112 е подаден сигнал за нова евакуация на Платис Гиалос към Каристос.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС