Поредна тежка нощ в Гърция, евакуират още хора заради пожарите

Само в неделя са се разпалили 64 нови огнища

24.07.2023 | 00:23 Редактор: Вяра Димова
Поредна тежка нощ в Гърция, евакуират още хора заради пожарите

Огнен ад в Каристос, Корфу и Айгио. "Тежките времена предстоят", казват от пожарната команда. Битката на фронтовете на пожарите в Гърция продължава през цялата нощ. Десетки евакуации на населени места. Пожарните фронтове, които се появяват вследствие на горещата вълна в няколко района на страната, напомнят на хидра. Късно вечерта отново е подаден сигнал на тел. 112 за евакуация на населени места.

Говорителят на противопожарната служба Василис Ватракогианис подчерта, че само в неделя е имало 64 нови горски пожара, а общо в цялата страна противопожарната служба се занимава с 82 случая на активни горски пожари. Ватракогианис изтъкна, че предстоят тежки времена и че условията са екстремни. В същото време той се обърна към гражданите, които се евакуират от населените места.

Родос е подложен на изпитание за поредна нощ с няколко разпръснати фронта, които принуждават пожарната команда да разпръсне сили. Някои от районите, за които се отнасят опасенията, са Лаерма и Асклепион, информира за Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

По последни данни на пожарната бригада на острова работят 266 пожарникари с 55 автомобила, 16 екипа от туристически екипи, докато 10 самолета и 8 хеликоптера, включително 2 в координираща роля, работят до разсъмване. Отбелязва се, че извънредно положение, поради пожара, който продължава да бушува на остров Родос, е обявено с решение на главния секретар на Гражданска защита на общинската единица Южен Родос. 

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС