Пламъците в Гърция достигат 20 метра, спасяват туристи от плажовете

20 хил. декара са изгорели от пожара в Корфу

24.07.2023 | 13:06 Редактор: Михаела Кирилова

Пожарът в Асклепиона на Родос се разгаря отново. Огънят се е приближил до първите къщи. До 20 метра височина достигат пламъците в Каристос. Кметът на Каристос Лефтерис Равиолос апелира за засилени полети на въздушните средства. В Корфу 59 души са били спасени от плажа.

"Няма друг начин да се справим с пожара. Имаме нужда от въздушни средства. Пламъците са огромни. Те не се борят с ръце. Беше трудна нощ", съобщи за Атинско-македонската информационна агенция.

20 хил. декара са изгорели от пожара в Корфу. Кметът на Северен Корфу Джордж Мачимарис говори за умишлен палеж, тъй като пожарът е избухнал едновременно на три различни места по склоновете на планината Пантократас. Той е бил на фронта от първия момент, отишъл е във всички засегнати райони и е формулирал оценката за умишлен палеж.

Силите на пожарната, подсилени с автомобили и хора, които пристигнаха в полунощ от Епир, Гражданска защита, жители и доброволци, след цяла нощ борба с пламъците успяха да предотвратят изгарянето на една-единствена къща. На фронта на пожара действат два хеликоптера и два самолета за гасене на пожари. Смята се, че до момента пожарът е изпепелил 20 хил. декара, а днес картината в района е по-добра.

От съображения за сигурност жителите и туристите са евакуирани от районите, намиращи се в близост до фронта на пожара, и са отведени на стадион "Агиос Маркос" и в общинския театър на Корфу. Според информацията, ако пожарът бъде овладян днес, жителите и туристите ще се върнат в домовете и хотелите си.

Хиляди декара гъста гора са превърнати в огромен сив пейзаж, а живеещите на острова елени, които не са имали време да избягат от пламъците, лежат мъртви по улиците. Посочва се, че тези елени принадлежат към защитен вид, живеещ на Родос, и че популацията им вече е ниска.

В 6:13 ч. започва евакуацията в района на Платис Гиалос в Евия. Ливади, Кастри, Потами, Порнараки и Платанистос също са били евакуирани. Пожарът е извън контрол в Каристос, предаде кореспондентът ни в Гърция Силвия Станчева.

Кметът на Каристос заяви, че "е много странно, че огнищата са възникнали едновременно на трите фронта, които са на 3 км един от друг", което оставя съмнения за умишлен палеж. Евакуация на селища, хотели, спасителни акции от лодки на бреговата охрана в Родос в неделя.

Хаос на летище "Диагорас" в Родос, тъй като хиляди туристи, избрали острова за своята почивка, напускат светкавично острова заради пожара. Евакуацията по море и суша шокира много туристи, избрали Родос за своята почивка, докато ситуацията на острова не се нормализира от дни и в резултат на това те са принудени да напуснат. 10 хил. от тях са британски граждани.

Екип за бързо реагиране в помощ на британските туристи в Родос изпраща от Лондон британският посланик в Гърция. Матю Лодж написа в Twitter, че британското външно министерство е изпратило "екип за бързо разполагане" на Родос, който е на път, за да помогне на британските туристи. Лодж също подчерта, че британското посолство в Атина работи с гръцките власти, авиокомпании и туроператори "за подкрепа на гражданите на Обединеното кралство".

Снимка: БГНЕС

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа