"Децата се изплашиха. Беше хаос": Евакуират туристи от горяща Гърция

В страната бушуват 82 пожара

24.07.2023 | 18:40 Редактор: Юлиан Христов

Гърция гори вече шести ден. Битката със стихията буквално е критична. Мащабна евакуация тече на островите Родос и Корфу. Туристическият сезон е пред провал. Общият брой на пожарите в южната ни съседка достигна 82.

На гръцкия остров Родос днес отново пламна огнището в района на Асклепион, огънят достига до къщите и тече евакуация. Обявено е извънредно положение в южната част на острова. Евакуират се хиляди хора. 

"На Родос е извънредна ситуация, там всяка година има пожари. Но за първи път пожарът излиза извън контрол и се стига до евакуация. От вчера вечерта, до днес са евакуирани около 19 хил. души", разказа българката от Родос Ивелина Бенева. 

Няма пострадали наши сънародници на Родос.

"Българските граждани на острова, които са около 2500 по неофициални данни, всички са добре. Нямаме информация за бедстващи", обясни Бенева.

Стотици пожарникари и доброволци работят за потушаването на огнищата в южен Родос.

"Положението вчера беше наистина критично. Ние като гости на хотела изпитахме огромен шок, когато видяхме всички тези хора налягали по всички места, по коридорите, дори по шезлонгите", каза още българката. 

Сериозен пожар се разрази и в северната част на остров Корфу. Общо 17 жилищни района са евакуирани на острова, като жителите получават сигнали да напуснат домовете си чрез номера за спешни случаи 112. Мечтаната ваканция за мнозина също се превърна в кошмар и туристите се евакуират. 

"Децата се изплашиха най-много. Беше хаос. Виждахме огъня и пушека. Абсолютно ужасяващо е за всички от нас", разказа чуждестранен турист.

Беше проведена и операция за спасяване на хора от плаж в Корфу, в която участваха шест кораба на бреговата охрана, и частни лодки. Изключително висок риск от пожари остава в 5 района на Гърция - Атика, Централна Гърция, Южно Егейско море, Западна Гърция и Пелопонес.

След лекото повишаване на температурите днес, от утре отново се очаква гореща вълна, която ще покачи температурите до 44 градуса в средата на седмицата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС