Путин разреши на италианска банка да се разпорежда с активите си в Русия

Intesa Sanpaolo се опитва да прекъсне връзките си с местния руски бизнес от миналата година

29.09.2023 | 17:41 Редактор: Михаела Кирилова
Путин разреши на италианска банка да се разпорежда с активите си в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който дава разрешение на италианската банка Intesa Sanpaolo да продаде или да се разпореди с активите си в Русия, показва документ, публикуван на уебсайта на руското правителство.

Ройтерс ексклузивно съобщи през август, че най-голямата банка в Италия е все по-близо до получаване на одобрение от Москва да прехвърли руския си бизнес на местно управление. Указът гласи, че Москва разрешава трансакции, които биха довели до пряко или непряко разпореждане със 100% от акциите на Intesa.

Intesa обслужва корпоративни клиенти в Русия, където имаше около 980 служители в началото на войната в Украйна в 28 клона. Банката спря новото финансиране за руски клиенти и новите инвестиции в руски активи, когато избухна конфликта.

От миналата година Intesa се опитва да прекъсне връзките си с местния руски бизнес, но западните санкции, които засягат потенциалните купувачи, затрудниха европейските банки, включително конкурентната UniCredit и австрийската Raiffeisen Bank, да напуснат Русия.

Повече по темата четете на investor.bg

Снимка: БГНЕС