Русия иска отново да стане член на Съвета на ООН по правата на човека

Страната беше изключена миналия април, след като армията ѝ нахлу в Украйна

26.09.2023 | 11:10 Редактор: Толя Стоянова
Русия иска отново да стане член на Съвета на ООН по правата на човека

Русия претендира да се върне като член на Съвета на ООН по правата на човека в избори, които ще се разглеждат като ключов тест за международната ѝ позиция.

Страната беше изключена от водещия орган на ООН по правата на човека миналия април, след като армията ѝ нахлу в Украйна.

Сега обаче руските дипломати се стремят страната им да бъде преизбрана в Съвета за нов тригодишен мандат, съобщи BBC. Вотът ще се бъде следващия месец.

В документа, видян от ВВС, Русия обещава да намери "адекватни решения на проблеми, свързани с правата на човека" и иска да спре съветът да се превърне в "инструмент, който обслужва политическата воля на една група държави", с което явно има предвид Запада.

Дипломатите казват, че Русия се надява да си върне известно международно доверие, след като бива обвинена за нарушения на човешките права в Украйна и в собствениците си граници.

Последното доказателство за тези нарушения бе представено пред Съвета по правата на човека в понеделник в доклада от неговата анкетна комисия за Украйна.

Ерик Моуз, председател на комисията, заяви, че има продължаващи доказателства за военни престъпления, включително изтезания, изнасилвания и атаки срещу цивилни.

В отделен доклад преди две седмици от специалния докладчик на ООН за Русия Мариана Кацарова се казва, че ситуацията с правата на човека в Русия също се е "влошила значително", като критиците на инвазията са били подложени на произволни арести, изтезания и малтретиране.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС