Зеленски пред ООН: Питайте Пригожин дали някой вярва на обещанията на Путин

Терористите нямат право да притежават ядрени оръжия, заяви украинският президент

19.09.2023 | 22:01 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски пред ООН: Питайте Пригожин дали някой вярва на обещанията на Путин

Украйна се отказа от своя трети по големина ядрен арсенал. Тогава светът реши, че Русия трябва да се превърне в пазител на тази мощ. Историята обаче показва, че именно Русия заслужава най-масово ядрено разоръжаване. И Русия го заслужава и сега - терористите нямат право да притежават ядрени оръжия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред общото събрание на ООН.

"Докато ядрените оръжия остават на мястото си, масовото унищожение набира скорост. Русия превръща в оръжия много други неща, които се използват не само срещу нашата страна, но и срещу всички ваши държави. Много конвенции ограничават оръжията, но няма реални ограничения за използването на храната или пътищата като оръжия. Русия е блокирала нашите черноморски и азовски пристанища и продължава да насочва ракети и дронове към дунавските ни пристанища. Тя се опитва да използва като оръжия глобалния недостиг на храна в замяна на признаването на някои, ако не и на всички завзети територии. Русия използва цените на храните и горивата като оръжие", каза Зеленски, цитиран от БГНЕС.

По думите му много пъти светът е ставал свидетел как Русия използва енергията като оръжие. Определи заплахата като още по-голяма.

"Русия използва ядрената енергия като оръжие. Вижте какво направи Русия с нашата атомна електроцентрала в Запорожие - обстреля я, окупира я и сега изнудва другите с изтичане на радиация. Различни терористични групировки отвличат деца, но никога досега тяхното масовото отвличане и депортиране не е било част от правителствена политика. Не и досега. Откраднатите украински деца в Русия са научени да мразят Украйна. Всички връзки със семействата им са прекъснати. Това е геноцид", категоричен е украинският президент.

Той призова човечеството за пълна солидарност, за да спаси човешки животи и както се ограничават ядрените оръжия, да се ограничат и всички инструменти и методи на агресора за водене на война.

"Наясно съм с опитите да се сключат някои тъмни сделки зад кулисите. На злото не може да се вярва. Попитайте Пригожин дали някой вярва на обещанията на Путин. Моля, чуйте ме. Нека единството реши всичко открито. Украйна прави всичко възможно, за да се увери, че след руската агресия никой в света няма да посмее да нападне която и да е държава. Въоръжаването трябва да бъде ограничено. Военните престъпления трябва да бъдат наказвани. Депортираните хора трябва да се върнат у дома. Окупаторите трябва да се върнат в собствената си земя", каза още Зеленски.

Снимка: БГНЕС