ЕК предложи удължаване на срока за временна закрила на бягащи от Украйна

Сегашният ѝ срок е 4 март 2024 г., предложението е до 3 март 2025 г.

19.09.2023 | 16:05 Редактор: Михаела Кирилова
ЕК предложи удължаване на срока за временна закрила на бягащи от Украйна

Европейската комисия предлага срокът на временната закрила за хората, бягащи от агресията на Русия срещу Украйна, да се удължи допълнително до 3 март 2025 г. Сегашният ѝ срок е 4 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 млн. души, ползващи се със закрила в целия ЕС. Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно.

Със задействането на временната закрила, само седмица след бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, държавите членки демонстрираха безпрецедентна солидарност с украинския народ като не само приеха бягащите от войната украинци, но и положиха целенасочени усилия за приобщаването им в обществото, предаде БГНЕС.

"Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна - солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. 

Снимка: БГНЕС