Първи товарен кораб потегли от Украйна по новия черноморски коридор

Москва извършва чести атаки с дронове и ракети срещу украинската инфраструктура за износ на зърно

19.09.2023 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
Първи товарен кораб потегли от Украйна по новия черноморски коридор

Товарен кораб със зърно е напуснал пристанището на украинския град Черноморск за първи път след преустановяването от страна на Русия на прилагането на зърнената сделка, предадоха световните агенции. Плавателният съд е потеглил от украинското пристанище въпреки предупрежденията на Москва, че ще взима такива кораби за мишена, отбелязва Франс прес.

Миналия месец Украйна обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, по който кораби ще преминават до украински пристанища, за да бъдат натоварени с украинско зърно.

Два товарни кораба -  "Резилиънт Африка"  и "Ароят" пристигнаха в Черноморск в събота, за да бъдат натоварени с общо 20 000 тона зърно, предназначено за Африка и за Азия.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че плавателният съд "Резилиънт Африка" с три тона зърно е потеглил от Черноморск и се насочва към Босфора. Министърът съобщи това в социалната мрежа X. Вторият кораб все още се намира в Черноморск и се товари със зърно, което е предназначено за Египет, уточни украинският министър, цитиран от БТА.

Москва извършва чести атаки с дронове и ракети срещу украинската инфраструктура за износ на зърно. Натоварването на двата кораба с украинско зърно и отплаването им от страната представлява тест за способностите на Украйна да разблокира своите пристанища за зърнен експорт в момент, когато Русия се опитва да наложи де факто блокада на страната, посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС