Ердоган: Само Путин и Зеленски могат да определят кога войната ще приключи

"Аз вярвам на Русия точно толкова, колкото вярвам на Запада", коментира турският президент

19.09.2023 | 09:53 Редактор: Михаела Димитрова
Ердоган: Само Путин и Зеленски могат да определят кога войната ще приключи

Само руският и украинският президент могат да определят кога войната в Украйна ще приключи, заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за американската обществена телевизия.

Ердоган подчерта, че не може да предостави график за края на войната. "Невъзможно е да ви дам календар за това кога тази война ще свърши или колко дълго ще продължи. Само лидерите на двете страни ще могат да ви кажат", каза той, визирайки руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски.

Запитан за дискусиите му с Путин относно напредъка на войната, турският президент отбеляза, че се очаква конфликтът да продължи "дълго време".

"И за войната да свърши възможно най-скоро, ние бихме искали да сме много обнадеждени. И г-н Путин всъщност е "за" тази война да приключи възможно най-скоро", добави Ердоган.

"Нямам причина да не им вярвам. Доколкото Западът е надежден, Русия е също толкова надеждна. През последните 50 години ние чакахме на прага на ЕС. И в този момент аз вярвам на Русия точно толкова, колкото вярвам на Запада", каза той.

На въпрос за неотдавнашните забележки, които направи относно раздялата с Европейския съюз, ако е необходимо, президентът каза, че Турция отдава голямо значение на решенията, взети от ЕС, и ще приветства всяка положителна стъпка напред.

"Турция се задържа на прага на ЕС през последните пет десетилетия. И ние винаги сме били самодостатъчни. Никога не сме разчитали на вноски или подкрепа, която сме получавали от ЕС, така че това дори не е необходимо за нас", добави той, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС