Украйна: Пробита е руската отбранителна линия край Бахмут

Киев започна контраофанзивата си през юни

18.09.2023 | 19:32 Редактор: Искра Ангелова
Украйна: Пробита е руската отбранителна линия край Бахмут

Украйна заяви, че нейните сили са пробили руска отбранителна линия край източния град Бахмут на фона на ожесточени боеве в района, предаде АФП. Бахмут попадна под руски контрол през май, но оттогава украинските сили се отдръпнаха около града, като твърдят, че са превзели близките селища по време на контраофанзивата си.

"Ожесточените боеве в района на Бахмут продължават. В резултат на успешните действия на нашите войски отбранителната линия на противника беше пробита", заяви командващият сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски.

Киев започна контраофанзивата си през юни, след като натрупа оръжия, доставяни от Запада, и набра щурмови батальони, припомня БГНЕС.

Миналата седмица той обяви, че силите му са поели контрола над Клишиевка и Андриевка - две малки селища на юг от Бахмут: "След като загуби Андриевка и Клишиевка миналата седмица, врагът провежда многобройни контраатаки от различни посоки, опитвайки се безуспешно да си върне загубените позиции."

От юни насам напредъкът на Украйна срещу укрепените руски позиции е ограничен, което предизвика дебати сред западните съюзници на Киев относно военната ѝ стратегия.

Междувременно руските сили проведоха кампания за въздушни бомбардировки, насочена към южните региони на Украйна и пристанищата за износ на зърно по морето и река Дунав.

Снимка: БГНЕС