Зеленски с обръщение към световните лидери на срещата на ООН в Ню Йорк

Там е и Румен Радев за лидерски диалог за изпълнението на целите за устойчиво развитие

19.09.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Кирилова

Русия и тази нощ атакува с дронове украински градове. Въздушна тревога беше обявена в част от Централна и цялата Източна Украйна. Местните власти съобщиха за един убит човек в западния град Лвов. Украинският президент Володимир Зеленски, в същото време, е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Веднага след пристигането си в Ню Йорк Володимир Зеленски отиде при ранени украински войници, които се лекуват в болницата "Стейтън айлънд". Сред тях има и такива, на които се е наложило да бъдат направени ампутации. Зеленски благодари за преданата служба на Украйна и им обеща пълна подкрепа след завръщането им у дома.

Зеленски ще направи обръщение пред световните лидери, които се събират за сесията на Общото събрание на ООН. Украинският лидер ще има и двустранни срещи, включително с американския си колега Джо Байдън и с представители на Конгреса на САЩ. 

В Ню Йорк е и българският президент Румен Радев. Той участва в лидерски диалог за изпълнението на целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието. 

"Те са от ключово значение за постигането на целите и България ще продължи да подкрепя изграждането на открит, свободен и сигурен дигитален свят, до който всеки има равен достъп, заяви Радев пред форума. 

По негови думи, напредъкът в последно време е позволил на страната ни да влезе в топ 3 на иновативните икономики, а национален приоритет е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна. В Ню Йорк е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя е обсъдила със свои колеги възможностите и рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект. Габриел също открои ролята на България като регионален иновационен хъб. 

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.