ООН разказа за брутални убийства в Украйна: Русия е измъчвала до смърт някои жертви

"Методите на изтезание са системни", заяви Ерик Моус

25.09.2023 | 17:10 Редактор: Толя Стоянова
ООН разказа за брутални убийства в Украйна: Русия е измъчвала до смърт някои жертви

Руските методи на изтезание в окупираните части на Украйна са толкова брутални, че някои от жертвите са били измъчвани до смърт, съобщи днес разследващият орган на ООН.

Ерик Моус, председател на Комисията по проучвания за Украйна, каза пред Съвета на ООН за правата на човека в Женева, че екипът му "е събрал още доказателства, които сочат, че методите на изтезание от страна на руските въоръжени сили в зоните под техен контрол са широко разпространени и системни", предаде "Ройтерс".

"В някои случаи изтезанията са извършвани с такава бруталност, че причинили смъртта на жертвата", каза той, цитиран от БТА.

Комисията на Моус посети части на Украйна, които преди са били под контрола на руските сили, като например Херсонска и Запорожка област, и е открила, че изтезанията са били извършвани основно в центрове за задържане, управлявани от руските власти.

По-рано комисията съобщи, че нарушенията на руските сили в Украйна, включително и изтезанията, може да се разглеждат като престъпления срещу човечеството.

Русия отрича да е извършвала зверства или да взима под прицела си мирните жители в Украйна. Москва получи възможност да отговори на твърденията по време на изслушването в съвета, но в него не участваше руски представител.

Снимка: БГНЕС