Разделение между Украйна и Полша? Моравецки отправи предупреждение към Зеленски

"Защитата на доброто име на Полша е не само мой дълг и чест", каза полският лидер

25.09.2023 | 15:22 Редактор: Искра Ангелова
Разделение между Украйна и Полша? Моравецки отправи предупреждение към Зеленски

Полският премиер Матеуш Моравецки посъветва Володимир Зеленски никога повече "да не обижда поляците", след като украинският президент предположи, че съседната страна прави "шоу“ във връзка със споровете около износа на зърно, пише CNN.

Полският лидер отвърна на Зеленски, след като той отправи завоалирани критики към Полша на Общото събрание на ООН тази седмица, като каза, че спорът е "политически театър" и че "някои от нашите приятели в Европа направиха някакъв трилър от зърното". В петък, на среща с избиратели в Свидник, Моравецки отвърна на удара.

"Искам да кажа на президента Зеленски никога повече да не обижда поляците, както направи наскоро по време на речта си в ООН. Полският народ никога няма да позволи това да се случи и защитата на доброто име на Полша е не само мой дълг и чест, но и най-важната задача на полското правителство", заяви той, цитиран от "Фокус".

Коментарите на Моравецки рискуват да задълбочат разделенията между двете страни, които преди това бяха близки съюзници, обединени срещу войната на Русия в Украйна. Напрежението между двамата се увеличи през последните седмици заради забраната за внос на украинско зърно, първоначално наложена по-рано тази година от няколко страни от ЕС, за да защити местните производители. Те са загрижени, че ниските цени на украинското зърно могат да подкопаят състоянието им.

ЕС обяви плановете си да спре забраната миналата седмица, но Полша - заедно с Унгария и Словакия - обявиха, че ще я удължат. Това предизвика протести от Украйна, която заведе дела срещу трите страни, а след това и коментарите на Зеленски в ООН.

Полша незабавно осъди коментарите на Зеленски в ООН, а нейното външно министерство привика посланика на Украйна, за да изрази своя "силен протест". Часове по-късно Моравецки заяви в социалните медии, че страната "повече няма да прехвърля оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша".

Това изглежда означаваше голяма промяна в политиката - Полша досега беше една от най-активните страни, когато ставаше въпрос за въоръжаване на Украйна. Но полският президент Анджей Дуда в четвъртък коментира изявлението на премиера, заявявайки, че е било "тълкувано по най-лошия възможен начин". По думите му, Моравецки има предвид нови оръжия, закупени за полската армия, и че по-стари оръжейни системи, които Варшава смята за ненужни за модернизирането на собствените си въоръжени сили, все още могат да бъдат прехъврлени през границата.

Източници от НАТО и Европа заявиха пред CNN, че позицията на Полша може да е опит да бъдат привлечени селскостопанските производители за изборите следващия месец.

Полша отдавна е един от най-верните съюзници на Украйна, заедно с много страни от бившия Източен блок, които се страхуват, че може да са следващите, ако действията на руския президент Владимир Путин успеят.

Разочарованието от Украйна в Източна Европа се потвърждава и от изявлението на унгарския външен министър Петер Сиярто, че не са необходими нови санкции срещу Русия, тъй като "те причиняват повече вреда на Европа, отколкото на Русия". Сиярто направи коментарите в интервю за руската държавна медия ТАСС в петък след среща с руския външен министър Сергей Лавров по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Ако погледнем санкциите от прагматична гледна точка, ще видим, че те причиняват повече вреда на Европа, отколкото на Русия", заяви той, цитиран от ТАСС, и поясни, че "няма нужда от нови пакети от санкции".

Сиярто каза още, че доставката на украинско зърно за централноевропейските страни ще унищожи техния селскостопански сектор.

Снимка: БГНЕС