Полша се ядоса на Украйна: Политиката ви е вредна и обидна

Изненадани сме как поляците и руснаците може да се споменават наравно като нанасящи вреда, заяви външният министър Рау

22.09.2023 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Полша се ядоса на Украйна: Политиката ви е вредна и обидна

Външният министър на Полша Збигнев Рау заяви в социалната мрежа X, че сравненията между Полша и Русия, които се появяват в изявления на украински политици, са изключително обидни за полското общество, така че ще са необходими усилия за възстановяване на доверието, пише "Украинская правда“.

"Водят до дълбоко пренаписване на полското съзнание по отношение на Украйна и украинците, не само колективно, но преди всичко индивидуално. Ще е необходима титанична работа, за да се възстанови доверието на полското общество в добрата воля на украинските власти", заявява той.

Рау пояснява, че в същите къщи, където поляците спонтанно приветстваха украински бежанци и слушаха историите им, "днес сме изненадани как поляците и руснаците може да се споменават наравно като нанасящи вреда на украинците“.

"От векове Полша и Украйна са били жертви на руския империализъм, който дали се опитва да подчини нас през 1939 г. в Полша, или Украйна през 2022 година, чрез изнасилване, грабежи, депортации и екзекуции. Помощ от нашето правителство за Украйна и украинците стана възможно благодарение на разбирането, съчувствието и съчувствието към Украйна на почти всяко полско семейство.

Считаме настоящата политика на Украйна не само за вредна, болезнена, но преди всичко за обидна. Трудно е да си представим, че тя скоро ще бъде забравена. Именно затова е вредна за Украйна. Ние всички заедно имаме много какво да губим от нея", настоя Рау, цитиран от "Фокус".

Той увери, че Полша вярва в победата на Украйна и няма да стои настрана, но "ние няма да позволим отношенията с Полша да бъдат купувани в името на частни богатства и чужди интереси, враждебни на Полша и Украйна".

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава сега е фокусирана върху превъоръжаването на собствената си армия и следователно няма да предаде военната си помощ на Киев.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 7 месеца
На военноюбците от Украйна всичко и всеки им пречи и им е виновен Зеленият само ходи и обикалия и проси оръжие ? не проси храна за народа си а оръжие да го убива той унищожистраната и народа си Сигнализирай за неуместен коментар