Полша отряза Украйна: Държи се като удавник, а удавникът може да те повлече в дълбините

Варшава привика посланика на Киев за спора за износа на земеделска продукция

21.09.2023 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Напрежението между Полша и Украйна ескалира. След като Варшава отказа да внася украинско зърно и зеленчуци, премиерът на страната Матеуш Моравецки обяви, че Полша спира да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи върху собственото си въоръжаване - бързо модернизиране на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите в Европа.

Така Моравецки отговаря на журналистически въпрос дали Варшава ще продължи да подкрепя Киев въпреки разногласията за зърнения износ. Президентът на Полша Анджей Дуда, който е в Ню Йорк за общото събрание на ООН, на което Володимир Зеленски беше специален гост, каза, че Украйна се държи като удавник за сламка.

Часове по-рано Варшава привика посланика на Киев за спора за износа на земеделска продукция от Украйна.

"Украйна се държи като давещ се човек, който се вкопчва във всичко налично. Давещият се човек е изключително опасен, способен е да ви повлече надолу в дълбините и просто да удави спасителя", заяви той. 

Дуда направи коментара дни след като Полша и група съседни страни забраниха на вноса на украинско зърно. Темата с износа на зърно от Украйна бе обсъдена от българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и румънския държавен глава Клаус Йоханис в рамките на общото събрание на ООН. 

Зеленски и Фон дер Лайен са благодарили на правителството на България за усилията и конструктивните преговори. А след Ню Йорк, във Вашингтон президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски ще проведат официална среща. Очаква се подписването на допълнителна финансова помощ в размер на милиарди долари, тъй като настъпва есента и условията на фронта се усложняват.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
16 rate up comment rate down comment 5
А така!
преди 7 месеца
Ние вече се давим заедно с удавника, понеже сме негов съюзник и от "лоялност" към НАТО (разбирай меркантилност на тройната коалиция- ППДБ, ГЕРБ и ДПС) сме косвен участник във война, защото сме"сме солидарни". По-скоро посолството и обслужващият му персонал са солидарни със собствения си интерес, но ......друга тема.Въпросът е дали ще се удавим заедно с Украйна, преди или след нея? Сигнализирай за неуместен коментар