Мария Габриел разговаря със Зеленски и Фон дер Лайен

Президентът на Украйна е подчертал ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в НС, подкрепили решението за зърното

21.09.2023 | 09:37 Редактор: Елеонора Танева
Мария Габриел разговаря със Зеленски и Фон дер Лайен

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и президента на Румъния Клаус Йоханис. Основна тема на разговора бе функционирането на Плана за действие регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона по отношение на свързаността.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен благодариха на правителството на България за усилията и конструктивните преговори. Президентът Зеленски подчерта ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в НС, подкрепили решението, съобщават от МВнР.

"Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко. Но точно в момент на трудност, когато изразяваш солидарност, когато имаш силата да вземеш такива решения, това се оценява. Оценява се от Европейската комисия и от Украйна", заяви след срещата вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Тя подчерта, че е се е съгласила с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. "Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея", добави вицепремиерът.

Акцент в срещата са били и перспективите, които има пред България и Румъния по отношение на свързаността и транспортните коридори в тази част на Европа.

Снимка: Пресцентър МВнР


1
2 rate up comment rate down comment 1
Натегачка
преди 7 месеца
Защо криете, че и по време на забраната са били внесени тонове "украинско" (всъщност американско ) ГМО зърно, обогатено с обеднен уран? И сега се внася неограничено количество, а протестите бяха шоу. И за всички "украинофили" специално ще подчертая, че проблемът не е, че е американско, нито че зърнопроизводителите са ощететени (ако бяха, нямаше да се продадат за пари), а че зърното и останалите "украински стоки" са опасни за здравето ни. Долното правителство отново лъже! Сигнализирай за неуместен коментар