СИРИЗА вече си има нов лидер: Кой е Стефанос Каселакис?

Каселакис печели с 56,69%, а втора е Ефи Ахчоглу с 43,31%

25.09.2023 | 07:11 Редактор: Михаела Димитрова

Новият лидер на СИРИЗА е Стефанос Каселакелис. Това стана ясно след втория тур на изборите. Каселакис печели с 56,69%, а втора е Ефи Ахчоглу с 43,31%. Алексис Ципрас поздрави Каселакис за победата, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Кой е Стефанос Каселакис? 

Стефанос Каселакис е роден през 1988 г. в Атина. От 2015 г., след като спечели сребърен медал в състезанието "Архимед" на гръцкото Математическо общество, Стефанос представя Гърция на Балканите сред математическата младеж и благодарение на отличието си получи пълна стипендия в гимназията "Академия Филипс" в Андоувър, Масачузетс, САЩ, където емигрира на 14-годишна възраст.

Посещава програмата "Хънтсман" на Университета в Пенсилвания със стипендия "Андреас Дракопулос" и получава две степени. Завършил е бизнес училище Уортън и бакалавър по финанси в областта на международните науки в Колежа по изкуства и науки.

Успоредно с обучението си, Каселакис работи като доброволец в щаба на тогавашния сенатор Джо Байдън на президентските избори през 2008 г. Работил е и в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон в областта на международните изследвания. 

Дълги години той пише за "Национален Хералд" в Ню Йорк, първо в "студентска колона", а по-късно и в "цветът на пазара".

По време на икономическата криза в Гърция той основава онлайн платформата с нестопанска цел, която помага на младите хора да подобрят своите автобиографии за кандидатстване за работа или обучение в чужбина.

Говори английски, немски, френски и испански. Обича животните и е чувствителен към въпросите за равенството и социалните права.

Каселакис грабна преди всичко интереса на младите симпатизанти на партията. Той уверено им заяви, че може да победи на парламентарен вот срещу Мицотакис.

Анализатори посочват, че той е представил нова политическа платформа на демократична партия по американски образец. "Кандидатурата му привлича и с това че не носи негативите от грешките на управлението на СИРИЗА", смятат те.

Според анализаторите той е ново лице със съвсем нов подход и е успял да повлияе на младите избиратели.

Снимка: БГНЕС