Бивши министри от правителство на Ципрас са кандидатите за лидерския пост на СИРИЗА

Партията иска да начертае нова вълна в своето ръководство

16.07.2023 | 11:35 Редактор: Михаела Димитрова
Бивши министри от правителство на Ципрас са кандидатите за лидерския пост на СИРИЗА

Бивши министри от правителството на Алексис Ципрас в периода 2015-2019 са кандидатите за лидерския пост на СИРИЗА, предаде за Bulgaria ON AIR Силвия Станчева от Атина.

Един от тях е Ефи Ахчоглу, която е адвокат по професия. За пръв път участва на избори през 2015 година със СИРИЗА. Член е член на Централния комитет на партията. Ползва се с голямо доверие сред своите съпартийци и е фаворит за мястото. Била е министър на труда и социалната сигурност в периода 2015-2019 в правителството на Ципрас.

Друг кандидат е Никос Папас, завършил икономика в Шотландия. Той работи като изследовател в института Fraser of Allander към университета в Стратклайд. Член е на Централния комитет на партията и е бивш министър на цифровата политика, телекомуникациите и информацията в правителството на Цепрас 2015-2019.

Евклидес Цакалотос, който е икономист, политик и депутат от СИРИЗА от 2012 г., също е сред кандидати за лидерския пост. Бил е министър на финансите (2015-2019 г.) и заместник-министър на международните икономически отношения.

Стефанос Джумакас е адвокат по професия. Бил е член на другата лява партия ПАСОК. От 2019 е член на СИРИЗА, по покана на Алексис Ципрас. През 2022 г. е назначен за ръководител на Комитета за политическа стратегия и анализ.

"Нека начертаем, пътната карта за новата вълна на СИРИЗА. Нова вълна в нашето ръководство. Нова вълна в нашето поведение,  в програмата, политиките, комуникацията с обществото. Нова вълна, която отново ще издигне СИРИЗА до нивото, което постигнахме през предишните години и дори по-високо. До силата, която ще има способността, волята, но също така политиката и програмата да се изправи срещу "Нова Демокрация". Както като официалната опозиция днес, според Конституцията ни и вота на народа, така и като правителство утре", каза секретарката на СИРИЗА Раня Свигу.

Снимка: БГНЕС