Нови мерки за подкрепа в Гърция за 1 млрд. евро, добавиха 600 млн. за бедствия

Министърът на икономиката Костис Хадзидакис представи и проект за борба с укриване на данъци

19.09.2023 | 18:15 Редактор: Михаела Кирилова
 Нови мерки за подкрепа в Гърция за 1 млрд. евро, добавиха 600 млн. за бедствия

Министърът на икономиката на Гърция Костис Хадзидакис обяви нови мерки за подкрепа на стойност 1 млрд. евро

В четирите области са включени инициативите, които Министерството на националната икономика и финанси ще предприеме през следващия период.

4-те основни области се отнасят до банкова система с повишена конкуренция и повишена ликвидност за домакинствата и бизнеса, борба с укриването на данъци с акцент върху новите технологии и ограничаване на паричните средства, поддържане на доходите на гражданите, оставайки верни на постигането на първичен излишък от 0,7% от БВП през тази година, мерки в случай на природни бедствия.

Зам.-министърът на икономиката Харис Теохарис спомена и 10 мерки за борба с укриването на данъци. Например, свързването на касовите апарати към терминалите ще приключи през първите месеци на 2024 г. Това се отнася за около 450 000 предприятия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Мерките за бедствия включват допълнителен бюджет от 600 млн. евро., интегриране на нови инфраструктурни проекти на стойност до 2,2 млрд. евро във фонда за възстановяване, такси за изменение на климата, допълнителни към таксите за настаняване и Краткосрочни наеми с печалба от 240 млн. долара. годишно. Задължителна застраховка (сгради, резерви и т.н.) от 2024 г. за средни и големи предприятия с годишен оборот над 2 млн. евро.

Снимка: БГНЕС