Мицотакис обеща двойно по-голяма държавна помощ след бедствията, вдигат данъците в Гърция

Заедно ще възстановим това, което изгубихме, но вече без грешки, обяви гръцкият премиер

17.09.2023 | 07:34 Редактор: Тодор Петров
Мицотакис обеща двойно по-голяма държавна помощ след бедствията, вдигат данъците в Гърция

В речта си на Международния панаир в Солун гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се съсредоточи върху три основни теми: бъдещата защита на Гърция от последствията на климатичната криза; задълбочаването на реформите с акцент върху модернизацията на държавната администрация, здравеопазването, правосъдието и образованието, както и финансови въпроси- по-конкретно адаптирането на бюджета към очакваните разходи за възстановяването на засегнатите от наводненията региони, които се смята, че ще изискват допълнителни средства от 600 млн. евро.

- Полицаите ще бъдат освободени от охраната на публични личности.

Министър-председателят заяви, наред с другото, че 2500 полицейски служители ще бъдат освободени от охраната на публични личности, като същевременно подчерта, че персоналът на охраната му също ще бъде намален наполовина. По негова заповед до Министерството на защитата на гражданите "първо моята собствена охрана ще бъде намалена наполовина. Това ще се отнася и за заместник-министрите служители, те трябва да са на път", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

-Пазарен пропуск Market Pass само в Тесалия и Еврос до края на 2023 г.

Що се отнася до пазарния пропуск, Кириакос Мицотакис подчерта, че той ще бъде удължен до края на годината само за жителите на Тесалия и Еврос - двата региона, засегнати по време на природните бедствия.
 
 - Отменя се от 1 януари 2024 г. "тригодишната надбавка" и всички надбавки за трудов стаж, които са преустановени от 2012 г.

- Увеличение на заплатите на държавните служители от 01.01.2024 г.с 10,5%. Това означава, че близо 660 000 служители получават допълнителни заплати годишно.

- При 1 340 000 заявления данъчният кредит за деца се увеличава с 1000 евро.

- Нови мерки, насочени към поддържане на стабилни и намалени цени на суровините.

- Увеличение на минималната работна заплата от април.

- Гарантираният минимален доход се е увеличил с 8% от декември.

- Изплащане на спешна помощ на засегнатите поради "личните различия" на Катругалос, с акцент върху пенсионерите с ниски доходи.

- Възстановяване на специален данък върху селскостопанското масло.

- Продължаване на обезщетението за отопление с акцент върху семействата с деца.

- Допълнително осигуряване на електроенергия за най-уязвимите потребители.

- Изплащане на работещите пенсионери само 10% вноска за допълнителни заплати вместо сегашните 30% удръжки от техните доходи.

-Премахване на независимото данъчно облагане на държавните облигации като нов алтернативен вариант за спестяване.

- Намаление наполовина на данъка върху фондовата борса.

- Консолидиране и засилване на конкуренцията на кредитните институции, появата на 5-и банков стълб и предоставянето на заеми от небанкови институции.

- Промоция на услугата, чрез която суми до 500 евро на ден ще се превеждат без банкова такса.

Мерки за облекчаване на бедствия

- Към министерствата на инфраструктурата и околната среда е създадена Агенцията за управление на водите на Тесалия с цел централно планиране и изпълнение на проекти за защита от наводнения. В същото време ще бъдат направени предложения за постоянни решения на проблема с напояването.

- Задължително застраховане на средни и големи предприятия срещу природни бедствия. Преструктуриране на застраховането на селскостопански продукти.

- 10% отстъпка за тези, които застраховат имотите си в случай на природни бедствия, в рамките на система от стимули и възпиращи фактори, които ще стимулират застраховката.

-От 2024 г.резервът за бедствия ще се удвои от 300 милиона евро на 600 милиона евро. Допълнителната сума ще бъде получена чрез увеличаване на данъка върху дневния престой от 1 на 6 евро, особено в луксозните хотели.

- Набиране на пожарникари и горски работници.

- Бързо прилагане на програмата за систематично сътрудничество на гражданската защита с въоръжените сили, със специфични протоколи, които ще бъдат активирани предварително.

- Доставки на безпилотни летателни апарати за откриване на пожар, топлинни сензори и камери в рискови зони.

"Заедно ще възстановим това, което изгубихме, но вече без грешки. Вече създадохме специален резерв за природни бедствия - от 300 милиона от 2024 г. този резерв ще достигне 600 милиона. А тези допълнителни 300 милиона ще дойдат от увеличението на дневния данък за настаняване от едно на 6 евро, особено в луксозните хотели", отбеляза Кириакос Мицотакис. 

"Държавата ще изисква големи строителни фирми да станат изпълнители на инфраструктурни проекти, залесяване на пътната мрежа, фирми за битова техника, които да помагат с отстъпки на нашите пострадали съграждани", допълни премиерът.

Кириакос Мицотакис, продължавайки речта си пред производствените агенции, представи мярка за използване на Въоръжените сили по време на природни бедствия.

"Сътрудничеството на гражданската защита с въоръжените сили е задължително. Не се заблуждавайте, ние сме  във война от нов тип. Държава, която харчи 3% за военни, трябва да ги използва, когато е изправена пред природни бедствия", подчерта той.

"През 50-те месеца, в които бях министър-председател, трябваше да се справя с много кризи. Никога не съм се крил, никога не съм претендирал, че съм безгрешен. Но винаги съм минавал пред препятствия, колкото и непреодолими да изглеждат. И сега ще направя същото", завърши речта си Мицотакис.

Снимка: БГНЕС