Сериозен недостиг на храни в Гърция, цените тръгнаха нагоре

Тесалийската равнина е най-засегната от бедствието, а тя е основната хранилка на цялата страна

15.09.2023 | 06:48 Редактор: Михаела Кирилова

В Гърция цените тръгват нагоре. След наводненията има недостиг на месо, зеленчуци, бобови растения. Причината е, че Тесалийската равнина е най-засегната от бедствието, а тя е основната хранилка на цялата страна.

Първоначалните оценки сочат щети от 2 до 2,5 млрд. евро заради наводнените земеделски земи и загубен добитък

Селскостопанският център Тесалия на Гърция е под вода и възстановяването ще отнеме много време, след като силната буря Даниел донесе рекордни валежи миналата седмица, превръщайки Тесалийската равнина в огромно езеро. В района паднаха валежи за 48 часа повече от колкото падат за една година, наводнявайки плодородната равнина в сърцевината му. 

Според службата за наблюдение Коперник на ЕС около 75 000 хектара площ са под вода. Тъй като равнината представлява 25% от селскостопанското производство на Гърция, заплахата от недостиг и скокове на цените сега е най-голяма. Около 1/4 от гръцката пшеница и ечемик се отглеждат там, както и повече от 30% от памука, една трета от нахута, лещата и шам фъстъка, една пета от сеното, използвано в животновъдството, както и половината от индустриалното производство на домати. 

Експертите предупреждават, че с утаяването на тиня и кал в полетата, наводненията могат да повлияят на качеството на почвата за години напред. Ефтимиос Лекас, експерт по управление на бедствия, каза, че ще са необходими поне пет години, за да стане отново плодородна равнината. Нанесени са огромни щети на селскостопанско производство и значителни щети на инфраструктурата. Местните фермери и техните семейства се страхуват за бъдещето си.

Тазгодишната реколта от пшеница и ечемик вече е приключила, но големи количества в складовете са унищожени. Регионът също е дом на множество животновъди, които произвеждат 70% от свинското месо в страната и една трета от агнешкото и овнешкото. Повече от една пета от гръцкото овче мляко, основата за сиренето фета, се произвежда в Тесалия.

Цените на храните, които са високи, се очаква да се повишат Степента на щетите остава неясна. Регионалният управител на Тесалия Костас Агорастос каза, че оценява разходите на 2 милиарда евро или повече.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни в Гърция Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Violeta Petrova
преди 7 месеца
Kаквиса тези лъжи? Много по-скъпо е в България всичко. Само цената на зехтина се качва,поради слаба реколта. Сигнализирай за неуместен коментар