Мицотакис: Отношенията с България се развиха добре, мястото ѝ е в Шенген

Гръцкият мин.-председател отбеляза развитието на коридора за комбинирани превози

17.09.2023 | 22:45 Редактор: Михаела Кирилова
Мицотакис: Отношенията с България се развиха добре, мястото ѝ е в Шенген

"Гърция и България заедно възприемаме европейската перспектива на партньорите ни като най-добрата инвестиция в стабилността на Балканите. Отношенията между Гърция и България се развиха особено силно през последните години и действително имат стратегически характер", казва гръцкият мин.-председател Кириакос Мицотакис.

Той изрази съболезнования на онези, които изгубиха близки хора в наводненията в Гърция и в България през миналата седмица. 

"Климатичната криза е тук. Необходимо е всички - и на европейско равнище - да поставим по-голяма тежест върху адаптирането към промяната на климата. Това не е сценарий от бъдещето, това вече е нашето настояще", коментира Мицотакис. 

Той заяви, че в предстоящия период ще се опита да убеди колегите си в Европейския съвет в необходимостта от увеличаване на ресурсите на Европейския фонд за солидарност. Мицотакис отново изрази пълната си подкрепа за присъединяването на България и на Румъния към Шенгенското пространство и подчерта, че "едно напълно функциониращо и завършено Шенгенско пространство има решаващо значение за стабилността, устойчивостта и растежа на Европа".

Сред другите теми, които определят стратегическия характер на отношенията между София и Атина, той изтъкна вече завършения газов интерконектор IGB като първа стъпка към бъдещото функциониране на Вертикалния газов коридор в посока към Румъния и Унгария, както и към Украйна и Молдова, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева. 

Мицотакис отбеляза и значението на развитието на коридора за комбинирани превози Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе за подобряването на транспортната свързаност и за активизирането на двустранната търговия и туристическите потоци. Гръцкият премиер се спря и на важността на сътрудничеството в управлението на трансграничните водни ресурси, а също и на общите възгледи на двете страни в управлението на миграционния натиск.

Снимка: БГНЕС