В неделя избират нов лидер на СИРИЗА: Кой ще наследи Алексис Ципрас?

Бившият министър на труда и социалното осигуряване от правителството на Ципрас (2016-2019) Ефи Ахчоглу е фаворит

15.09.2023 | 11:30 Редактор: Тодор Петров
В неделя избират нов лидер на СИРИЗА: Кой ще наследи Алексис Ципрас?

По последни дънни направени на базата на анкета за СИРИЗА и анализ за процента на кандидатите, участващи в надпреварата за наследник на Алексис Ципрас е следната: Ефи Ахциоглу води с 35% срещу 19% за Стефанос Каселакис, следван от Евклидис Цакалотос с 12%, Никос Папас с 4% и Стефанос Цумакис с 3%.

Проучването измерва популярността на кандидатите за ръководител на СИРИЗА, т.е. сумата от положителни и силно положителни мнения. Ефи Ахциоглу има положителни мнения във всички категории: с разлика от 48% сред широката общественост, тя има 72% одобрение сред избирателите на СИРИЗА и 66% сред тези, които ще гласуват., предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Евклидис Цакалотос има 35% от гласовете сред широката публика, 53% сред аудиторията на СИРИЗА и 48% сред тези, които ще гласуват. Стефанос Каселакис изглежда няма много положително въздействие върху обществото (29%), но вече има положителен имидж сред избирателите на СИРИЗА (58%) и тези, които ще гласуват (62%).

Никос Папас не се радва на голям обществен авторитет, но има вътрешнопартиен авторитет, докато Стефанос Цумакас е на по-ниско ниво. Ефи Ахциоглу гарантира вътре и извън СИРИЗА, че тя е по-сплотена и че може да подобри имиджа на партията и до известна степен да се противопостави на Кириакос Мицотакис.

За разлика от това, Стефанос Каселакис обикновено не се третира като "юнионист", но сред избирателите на СИРИЗА и особено тези, които ще участват в изборния процес, той се третира като човек, който може да увеличи процента на гласовете, да подобри имиджа и речта на партията и да се противопостави на Кириакос Мицотакис.

Що се отнася до избирателите на СИРИЗА, 39% смятат, че това може да увеличи процента на партията, в сравнение с 37% за Ефи Ахциоглу, 35% смятат, че това ще подобри имиджа на партията, в сравнение с 39% за Ахциоглу, а 40% смятат, че тя може да победи Кириакос Мицотакис.

По същия начин, сред тези, които определено ще гласуват, 43% смятат, че това може да увеличи процента на СИРИЗА, в сравнение с 29% от Ефи Ахциоглу, 38% смятат, че това може да подобри имиджа и речта на партията, в сравнение с 32% от Ахциоглу, докато 40% смятат, че това може да подобри имиджа на партията. 

За разлика от тях, останалите кандидати имат много по-ниски проценти, с изключение на Евклидис Цакалотос.

Предпочитанията на избирателите на СИРИЗА поставят Ефи Ахциоглу на първо място с 41%, а Стефанос Каселакис на второ с 35%. Има и сценарии за втори тур на изборите в СИРИЗА

Процентите ще се променят в зависимост от членовете, които ще участват в гласуването.
При евентуален втори тур 52% биха предпочели Ефи Ахциоглу срещу 26%, които биха предпочели Стефанос Каселакис.