САЩ обявиха новия пакет военна помощ за Украйна за $600 млн.

Над $44 млрд. са дали САЩ на Киев от началото на войната

07.09.2023 | 23:09 Редактор: Елеонора Танева
САЩ обявиха новия пакет военна помощ за Украйна за $600 млн.

На брифинг на 7 септември говорителката на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. долара. Предишния ден американските власти обявиха общ пакет от помощи за Украйна в размер на 1 млрд. долара, в който 665 млн. долара са предназначени за военни разходи.

Новият пакет от помощи беше обявен от говорителя на Пентагона Сабрина Сингх.

Той ще включва закупуване на боеприпаси за системата за залпов огън HIMARS (Multiple Racket Launcher System - MLRS) и артилерия, оборудване за електронна война, както и финансиране на техническа поддръжка и услуги по интеграция на системи за противовъздушна отбрана. Според прессъобщение, публикувано на уебсайта на агенцията, Украйна ще получи и оборудване за разминиране на територията, уточнява БГНЕС.

Оръжието ще бъде закупено от доставчици, а няма да се предоставя от запасите на Министерството на отбраната на САЩ, заяви г-жа Сингх.

Тя допълни, че САЩ планират да изпратят снаряди с обеднен уран на Украйна, когато там пристигнат танковете "Ейбрамс". "Целта е снарядите да бъдат там точно по същото време, по което и танковете", каза тя.

"Общата военна помощ за Украйна от началото на президентството на Джо Байдън през 2021 г. надхвърля 44,4 млрд. долара, а от началото на войната - 43,7 млрд. долара", добави Сабрина Сингх.

Снимка: БГНЕС