Москва: Предоставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна е престъпно деяние

На 6 септември Пентагонът обяви отпускането на още един пакет военна помощ

07.09.2023 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
Москва: Предоставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна е престъпно деяние

"Предоставянето на снаряди с обеднен уран от Съединените американски щати на Киев е престъпно деяние, което води до ескалация", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

"Коментарът е прост - това е не просто стъпка към ескалацията, но и отражение на възмутителното пренебрежение на Вашингтон към екологичните последици от използването на този вид боеприпаси в зона на военни действия. Това всъщност е престъпно деяние, не мога да дам никаква друга оценка", каза Рябков, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Вече са написани стотици материали, проведени са десетки обсъждания с участието на най-добрите експерти, еколози, лекари, специалисти по изучаване на химичните връзки в природата между минералите и живите организми, но американците не се интересуват от нищо", заяви дипломатът.

На 6 септември Пентагонът обяви отпускането на още един пакет военна помощ на стойност 175 млн. долара за Киев. За първи път в него са включени снаряди с обеднен уран за танкове "Ейбрамс". Новият пакет помощи включва артилерийски боеприпаси, противотанкови системи и системи за противовъздушна отбрана.

Снимка: БГНЕС