Столтенберг: Черно море е много важно за НАТО, украинската контраофанзива напредва

"Осъждаме излизането на Русия от зърнената сделка", заяви генералният секретар

07.09.2023 | 11:58 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг: Черно море е много важно за НАТО, украинската контраофанзива напредва

Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там внимателно, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

"Осъждаме излизането на Русия от зърнената сделка и приветстваме усилията на Турция да възстанови изпълнението на споразумението", добави той.

Столтенберг отбеляза, че е разширено въздушното наблюдение на съюзниците над Черно море, а в България и Румъния са разположени батальони на пакта. "Удвоихме броя на батальоните по източния фланг, ще направим необходимото за защитата на всяка педя от земята на алианса", посочи генералният секретар.

По неговите думи няма признаци за умишлени действия от страна на Русия по случая с падането на отломки от дрон в Румъния. "Води се разследване, Румъния запозна със случая съюзниците в НАТО", добави той.

Столтенберг настоя, че украинското контранастъпление напредва и надхвърля очакванията. Той предупреди, че това ще бъде кървава и трудна битка. По неговите думи не може да се предвиди как ще се развият събитията.

Генералният секретар не изключи загуби от украинска страна и настоя подкрепата за Киев да продължи при всички обстоятелства. "Подкрепата за Украйна не е възможност, а необходимост", обобщи Столтенберг, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС