САЩ отбелязаха напредък в украинската контраофанзива. Зеленски: Чака ни трудна зима

Украинският президент благодари на САЩ за тяхната помощ

07.09.2023 | 11:02 Редактор: Искра Ангелова
САЩ отбелязаха напредък в украинската контраофанзива. Зеленски: Чака ни трудна зима

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Киев, заяви, че има много насърчаващ напредък в украинската контраофанзива, предаде Франс прес.

"Вижда се много ясно значимия прогрес, който вие постигате сега в контраофанзивата и това е много, много окуражаващо", каза Блинкен по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Украинските сили започнаха контраофанзивата, за да си върнат окупираните от руските сили територии. По време на срещата с американския държавен секретар Зеленски пък предупреди, че предстои тежка зима.

"Една тежка зима ни чака. Но ние сме щастливи, че не сме сами, за да ѝ се противопоставим. Ние ще го направим заедно с нашите партньори", каза украинският лидер, цитиран от БТА.

Той благодари на САЩ за тяхната помощ за енергийния сектор на Украйна, който системно беше мишена на руските удари миналата година.

След срещата със Зеленски Блинкен разговаря и с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

"Американската помощ не е благотворителност. Днес благодарение на нашите партньори Украйна възпира руската агресия. Ние никога няма да призовем за разгръщане на американски военни в Украйна", заяви Кулеба на американския си колега по време на срещата.

Блинкен пък каза, че САЩ са се ангажирали да дадат на Украйна средства да напише сама бъдещето си и добави, че Вашингтон обявява нова помощ за Киев в размер на над 1 милиард долара и тя ще даде нов импулс на украинската контраофанзива.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Хахаха, и какъв е тоя напредък? Руснаците са комтраатакували Роботино и са изтласкали украинците от югоизточната част. Големият пробив на първа отбранителна линия беше един кьор фишек... Сигнализирай за неуместен коментар