"Пълна нехуманност": Дете е сред загиналите при взрива на улица в Константиновка

Русия все още не е коментирала атаката

07.09.2023 | 07:19 Редактор: Михаела Димитрова

Най-малко 17 души, включително и дете, загинаха при взрива, избухнал на оживена пазарна улица в средата на деня в Константиновка.

Видеоклипове в социалните медии показват ярко оранжева експлозия в далечния край на улица, където хората са пазарували. Русия все още не е коментирала атаката.

Володимир Зеленски, който обвини Москва, каза, че убитите са "хора, които не са направили нищо лошо" - и предупреди, че броят на жертвите може да се увеличи. Разправата с Русия, каза той, "означава да си затворим очите за дързостта на злото."

Най-малко 33 души се смятат за ранени. Съобщава се, че са били ударени пазар, аптека и магазини, което е довело до овладян пожар. Украинските киберотбори се дуелират с руснаците на фронтовата линия.

Украйна пробива ключова руска линия, твърдят генерали. Кадри и изображения, циркулиращи онлайн, изглежда показват момента на експлозията и нейните графични последици. Това беше една от най-тежките атаки срещу украински цивилни от пролетта насам и се случи на оживена улица около 14:00 ч. местно време, докато хората се стичаха към пазарните сергии и терасите на кафенетата.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко каза няколко часа по-късно, че операцията по търсене и спасяване е приключила.

Местният магазинер Даяна Ходак си спомня момента, в който се появила "светкавица", тя казала на колеги и клиенти да "легнат на пода". Говорейки пред агенция Ройтерс, жената описва, че след това е видяла войници да носят жена, която "има отворена фрактура и костта ѝ стърчи от крака ѝ".

Зеленски описа нападението като "пълна нехуманност", докато съпругата му Олена Зеленска каза, че то показва "ужасяваща жестокост". Разследване е започнало от главния прокурор на Украйна, чиято служба съобщи, че преследва "наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната".

"Прокурорите предприемат всички възможни и подходящи мерки за регистриране на военни престъпления, извършени от Руската федерация", се добавя в изявление.

Властите в Русия все още не са коментирали атаката. По-рано те отрекоха да са атакували граждани като част от офанзивата си. Константиновка се намира близо до бойното поле и в резултат на това е била удряна по различни поводи тази година.

Снимка: БГНЕС