Новите съседи: Руснаци окупираха заведения и фирми в Сърбия

Около 30 000 от тях имат разрешение за пребиваване в страната

07.09.2023 | 17:18 Редактор: Вяра Димова
Новите съседи: Руснаци окупираха заведения и фирми в Сърбия

Около 200 000 руснаци живеят в Сърбия, а приблизително 30 000 от тях имат разрешение за пребиваване. Те са добре дошли в страната, стига да не се изказват срещу политиката на Путин, коментира германският "Тагесцайтунг". Ако имигрантите са кротки и не изразяват политически позиции на публични места, сръбските власти ги оставят на спокойствие. В противен случай обаче на руснаците се гледа като на заплаха за сигурността.

Войната в Украйна отдавна е станала второстепенна тема за медиите в Сърбия, но "нашествието на руснаците" все по-често попада по първите страници на вестниците, пише кореспондентът на ТАЦ в Белград Андрей Ивани.

"Руснаци купуват заведения в Белград и Нови Сад" - обявява едно заглавие, "Руснаците повишават наемите", се съобщава в друго, а трето информира, че "Близо 7000 руски компании са регистрирани в Сърбия".

Руснаците са новите съседи – те са келнери, козметици, нови собственици на ресторанти и нова конкуренция на сръбския IT- сектор. Там, където някой руснак отвори фризьорски салон или ресторант, към него моментално се стичат руски клиенти. Сръбският и руският езици си приличат, но очевидно повечето руснаци предпочитат да общуват с фризьорката на родния си език.

Увеличаващият се брой руски имигранти кара много сърби да се чувстват некомфортно, а доста от новодошлите руснаци на свой ред се оплакват, че сръбските им събратя гледат на тях като на "касичка за пари", от която трябва да се изстиска и последната стотинка, пише порталът "Блумбърг Адриа", цитиран от ТАЦ.

От гледна точка на Запада по-голямата част от руснаците в Сърбия са "добри руснаци" - противници на войната срещу Украйна, критици на Кремъл, демократично мислещи хора, по-силно клонящи към западната култура, отколкото към ценностите, разпространявани от Москва, пише DW.

Сърбия все още поддържа подчертано приятелски отношения с Русия и не е наложила санкции срещу Москва. А Владимир Путин е изключително популярен сред сърбите. Наред с тениските, с образа на военнопрестъпници от войните в бивша Югославия, които някои сърби считат за герои, на пешеходната зона "Княз Михаил" в Белград се продават и такива с лика на руския президент. 

Според сръбската конституция чужденците, живеещи в Сърбия, имат същите права като сърбите. Това очевидно важи само за определени хора. Заможните руснаци, които си държат езика зад зъбите, дори могат да разчитат на сръбско гражданство. От началото на годината 43 руснаци вече разполагат със сръбски паспорти, пише "Тагесцайтунг".

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Относно "тениските, с образа на военнопрестъпници от войните в бивша Югославия"- да не би да имате предвид тогавашния сенатор Дж. Байдън- главен виновник за бомбардировките или Бил Клинтън? Сигнализирай за неуместен коментар