"Ще бъдем до вас": Байдън видя опустошенията във Флорида от самолет

Губернаторът Рон Десантис не присъства на събитието

03.09.2023 | 08:40 Редактор: Вяра Димова

Президентът на САЩ Джо Байдън видя от самолета опустошенията, нанесени от тропическата буря "Идалия" по протежението на щата Флорида, преди да тръгне на пешеходна обиколка из град Лайв Оук, който се възстановява от стихията, предаде Асошиейтед прес.

Знаково бе отсъствието от събитието на губернатора на Флорида Рон Десантис, който е кандидат за президентската номинация на Републиканската партия, посочва агенцията, като допълва, че според Десантис с идването си точно в този момент демократът Байдън ще попречи на усилията по справянето с щетите от бедствието. Запитан какво смята за отсъствието на своя политически опонент, Байдън отговори, че не е разочарован от развоя на събитията, но пък е бил добре дошъл Рик Скот, един от двамата републиканци от щата Флорида в Сената.

Президентът засвидетелства цялата подкрепа на федералното правителство за жителите на Флорида.

"Днес аз съм тук, за да предам ясно послание на жителите на Флорида и на целия Югоизток", заяви Байдън. Той произнесе речта си в близост до църква, част от чийто ламаринен покрив беше отнесена от бурята, и пред полуразрушено жилище.

"Както казах на вашия губернатор, ако щатът ви се нуждае от нещо, аз съм готов да мобилизирам всичко за подкрепата. Вашата нация пази вашия гръб и ние ще бъдем до вас, докато работата бъде свършена", допълни той, цитиран от БТА.

Преди това кметът на Лайв Оук, който отстои на около 80 мили от столицата на Флорида - Талахаси, благодари на Джо Байдън и Първата дама Джил Байдън за това че са дошли и че "сте ни показали, че сме важни за вас".

"Всеки си мисли, че Флорида е богат щат, но точно това не е един от богатите окръзи и тук има хора, които наистина страдат", каза кметът Франк Дейвис.

Снимка: БГНЕС