Курти призова Скопие да стои по-близо до Косово, България и Албания

Белград не се дистанцира от бившия сръбски президент и военнопрестъпник Слободан Милошевич, каза министър-председателят

12.08.2023 | 09:34 Редактор: Вяра Димова
Курти призова Скопие да стои по-близо до Косово, България и Албания

По време на посещение в община Тетово, Северна Македония, министър-председателят на Косово Албин Курти призова Скопие да стои по-близо до Косово, България и Албания и възможно най-далеч от Сърбия, съобщи "Албениън пост".

Той подчерта, че Белград не се дистанцира от бившия сръбски президент и военнопрестъпник Слободан Милошевич.

"Колкото по-близо е Северна Македония до Косово, Албания и България и колкото по-далеч е от Сърбия, която не се дистанцира нито от Милошевич, нито от Владимир Путин, толкова по-близо ще бъде до членство в Европейския съюз и регионът ще бъде по-безопасен", подчерта Курти и добави, че "за това ще ѝ помагаме (на РСМ) и ще я подкрепяме".

Междувременно ръководителят на косовската изпълнителна власт заяви, че западните държави носят сигурност на региона в момент, когато "руският империализъм" връща войната в Европа, визирайки агресията на Руската федерация в Украйна, пише БГНЕС.

"Алиансът НАТО, Европейският съюз, Съединените американски щати и Обединеното кралство са ценни, тъй като ни носят защита и сигурност, особено в този момент, когато руският империализъм върна войната на нашия европейски континент", каза той.

Снимка: БГНЕС