Фон дер Лайен: Има специален план за деескалация на ситуацията в Косово

Белград и Прищина трябва да спазват договореното в Охрид, заяви председателят на ЕК

12.07.2023 | 11:18 Редактор: Тодор Петров
Фон дер Лайен: Има специален план за деескалация на ситуацията в Косово

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че има много ясен и специален план за деескалация на ситуацията в Косово - пътната карта, по която двете страни работиха в началото на тази година.

"Призовавам и двете страни да намалят ескалацията и да се придържат към пътната карта. Това е изключително важно, за да продължим напред по мирен начин", каза председателят на ЕК.

По този начин тя отговори на въпрос как ще коментира ситуацията в северно Косово и дали ЕС ще се ангажира по-силно и ще повлияе на министър-председателя Албин Курти да приеме плана на ЕС за деескалация на ситуацията и изтегляне на специалните части, пише БГНЕС.

В навечерието на втория ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс Фон дер Лайен посочи, че е ясно, че и Белград, и Прищина трябва да спазват договореното в Охрид. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Може ли да запитам,фрау фон дер Лайен, с какво ескалира ситуацията в България, та премиерът акад.Денков разреши ЧЕТИРИКРАТНО увеличаване броя на американските войници в РБ? Нито сме се заканвали на академика, нито депутатите са зле настроени спрямо кабинета, тогава за какво са толкова много войници да ни пазят? Сигнализирай за неуместен коментар