Климатолог: Преживяваме най-топлия месец на планетата, летата ще стават с 2-4 градуса по-горещи

Климатичните изменения имат доста тежки финансови последствия

08.08.2023 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева
Климатолог: Преживяваме най-топлия месец на планетата, летата ще стават с 2-4 градуса по-горещи

През последните години тенденциите са за по-горещо и дълго лято с по-малко валежи от обичайното за Европа. На много места във Великобритания, Германия, Нидерландия и др. средните температури за юли са по-ниски от нормите, докато в Южна Европа отчитат температури над нормата. 

"За света юли ще бъде най-топлият месец откакто има инструментални наблюдения, което е от повече от 150 години", заяви климатологът Симеон Матев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че климатичните изменения имат доста тежки финансови последствия за повечето страни след проливните валежи, градушки, горски пожари, загубите са за милиарди евро.

Според Матев има няколко сценария за развитието на климата в Южна Европа: първият е, в който не прилагаме никакви мерки относно изхвърлянето на парникови газове, след това е сценарият, при който донякъде сме ограничили потреблението на изкопаеми горива и накрая е сюжетът, при който имаме строго ограничение на потреблението на въглеводороди. Очакванията му са да се реализира намаление на ползването на изкопаеми горива.

"Идеята на този сценарий е да ограничим въздействието ни върху атмосферата. При него температурите ще се повишат с 2-4 градуса. Разбира се, пак ще има доста промени и в природната среда, и в икономическия сектор, но все пак този сценарий е по-благоприятен", коментира климатологът.

Прогнозата му е през средата на август да има нова гореща вълна на Балканите и пожарите да продължат, включително и у нас.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС