Бедствия в Европа: Западните Балкани се борят с градушки, а Испания с огромен пожар

В ранния следобед буря удари Белград с дъжд и градушка, която изпочупи предните стъкла на много автомобили

05.08.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Димитрова

Водни бедствия последваха горещините в някои райони на Европа. Силно пострадала е Словения, където пороите заляха много домове и потопиха пътища. Има и жертви. Западните Балкани са под влиянието на циклон, който носи бури и градушки, докато Испания се бори с огромен пожар до границата с Франция.

Най-малко трима души загинаха в Словения, където дъждовете предизвикаха преливане на реки и опустошителни наводнения. Стихията прекъсна пътища и достъпа до много села. На места само за 10 часа са паднали над 100 литра на квадратен метър – количество, по-голямо от средното за цял месец.

Пожарникари спасяваха деца от детска градина. Българското външно министерство предупреди пътуващите към Словения да се информират за актуалната обстановка, защото тя може да се влошава с прогнозата, че дъждовете ще продължат. Оранжев код, с предупреждения за гръмотевични бури и градушки беше обявен за Хърватия и Босна и Херцеговина.

В ранния следобед буря удари Белград с дъжд и градушка, която изпочупи предните стъкла на много автомобили. Някои улици се превърнаха в реки, има поражения по покривите на сгради.

В Гърция също очакват циклон с дъжд, бури и понижение на температурите. В туристическите райони местните власти призовават да не се влиза в морето по време на циклона. В разгара на лятото жителите на германски град пък бяха изненадани от снегопочистващи машини.

След буря и интензивна градушка улиците на Ройтлинген, в провинция Баден-Вюртемберг бяха покрити с ледени късове. Реката, която минава през града, за минути се надигна и излезе от коритото си, но без да причини сериозни щети.

Част от Испания остана в плен на разрасналите се с ветровете горски пожари. Пламнаха над 200 хектара по средиземноморското крайбрежие на Каталуния. Заради опасността бяха евакуирани близо 140 души, в това число и цял къмпинг недалеч от град Портбоу. В подкрепа на испанските огнеборци бяха изпратени екипи от Франция.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Iordan Ivnaov GEOLOG
преди 8 месеца
warnings about CLIMATE CHANGE WITH ANTI LICMATE WEAPONS !!!на кандрите ЗА ЕДИНС ЕЗОН МОЖЕ ДА ЗАЛЕДИМ АЛПИТЕ минимални темератури до минус 40 ..Едвам докарахме вода за лечение на Блаканите заради НАГЛО ПРЕСТЪПНО ОБЛЪЧВАНЕ НАД ЕВРОАП!!!ОБЛЪЧВаТ ПРОНИКВАЩО ПРОСЪХВАЩО ОГРОМНИ ТЕРИТОРИИ С НАГЛО ВРЕДНА ИЗЛЪЧВАЩА ТЕХНИКА ВКЛ КАЧЕНА НА АВТОМОБИЛИ ДА СЕ БЛОКИРА УВРЕЖДАНИЯТА С ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ ДЕНЕМ НА ВСЯКА ЦЕНА..ПОДВАТ ОТ ЕВРОПА ВКЛ ОТ РОДОС Сигнализирай за неуместен коментар