Воден кошмар в Словения, Австрия и Унгария, зима посред лято в Италия

Любляна очаква помощ с тежка техника от Европейския съюз и НАТО

07.08.2023 | 19:08 Редактор: Михаела Димитрова

В Словения продължава евакуацията на хора, след като над две трети от страната пострада от опустошителни наводнения. Любляна очаква помощ с тежка техника от Европейския съюз и НАТО. Засегнати от пороите в Централна Европа са също Австрия и Унгария.

Словения се нуждае от багери с висока проходимост, специализирани машини за регулиране на речните корита, инженерни екипи и съоръжения, които да заместят временно повредените мостове. Броят на жертвите нарасна – те вече са най-малко шест. 

Има загинал човек и в австрийската провинция Каринтия. Той се е удавил след прииждането на река, излязла от коритото си. Сериозни са щетите и в друга австрийска провинция - Щирия. Залети са стотици жилищни сгради, разрушена е инфраструктура.

България е сред страните, изразили пълна съпричастност и готовност да предоставят подкрепа на пострадалите райони и в двете държави. Водни потоци заляха и улиците на унгарската столица Будапеща след гръмотевична буря. Пожарникари и доброволци разчистваха паднали дървета.

В Североизточна Италия пък бяха изненадани от градушка и лед. В окото на бурята се озова регион Удине. Бяла пелена покри пътищата в района. 

Италия също е сред страните, преживели опустошителни наводнения - през май тази година. Августовски сняг натрупа в четири прохода в Швейцария. Необичайното за този сезон е , че те са на по-малко от 2 000 метра надморска височина. Явлението е краткотрайно, все пак, защото прогнозите сочат обратно покачване на температурите тези дни.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС