Словения иска помощ от Европейския фонд за солидарност за борба с наводненията

Най-голямата опасност след пороите остават свлачищата

06.08.2023 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Наводнения и бури и в други райони на Европа. Словения реши да поиска помощ от Европейския фонд за солидарност, след като порои причиниха опустошителни наводнения, засегнали около две трети от страната. Водите започнаха да се оттеглят в северните региони. Сега най-голямата опасност са свлачищата, образувани при просмукването на почвата от дъждовете, които продължават и днес.

Част от Австрия също пострада. В провинция Щирия се наложи евакуация на дом за възрастни хора. Заради свлачище бяха евакуирани над 100 души от район по поречието на река Межа до словенско-австрийската граница. 

Словенските спасителни екипи оказваха помощ в близо 200 места. Цели села бяха залети след като се скъса дига на река Мура. Щетите от бедствието се очаква да надхвърлят половин милиард евро, съобщи словенският премиер Роберт Голоб след заседание на Съвета за национална сигурност. 

"Страната ни е изправена пред най-голямото природно бедствие в историята си. Пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено сериозно наред със стотици домове. Ще са необходими големи усилия за възстановяване на нормалния живот. Не е необходимо да се обявява извънредно положение", коментира Голоб.

Има населени места, които остават напълно откъснати, организират се доставки на питейна вода и оборудване по въздуха. Стихията отне живота на трима души – словенка и двама нидерландски туристи. Има и хора, които все още са в неизвестност. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС