Невиждана буря удари Хърватия и Словения, най-малко три са жертвите, има и ранени (+ВИДЕО)

Тежка е ситуацията в Загреб

19.07.2023 | 20:59 Редактор: Вяра Димова

Двама мъже са загинали, а множество са били ранени при буря, ударила хърватската столица Загреб в 16:00 ч. местно време, потвърди пред хърватската национална телевизия ХРТ Люпка Хинова от Учебния институт за спешна медицина в Загреб.

Една жена е загинала под паднало дърво край езерото Блед в Словения. "Имаме двама мъже, които са загинали вследствие на падане на дървета. Имаха множество наранявания по главата", каза Хитрова и добави, че на територията на целия град има голям брой пострадали, а някои са сериозно ранени.

Според информация на пожарните служби западната част на града е останала без електричество. Движението в засегнатите столични квартали е преустановено. Има отнесени от вятъра ламаринени покриви и паднали дървета.

"Всички линии на спешните служби в Загреб, от пожарните служби до спешна помощ, са заети заради големия брой обаждания", каза кметът на града Томислав Томашевич и призова гражданите да се обаждат само в случай на опасност за живота и крайна необходимост, докато ситуацията не се стабилизира, съобщи БТА.

Бурята е достигнала и град Карловац, югозападно от столицата. Съобщава се за щети по автомобилите и прозорците, няма информация дали е прекъснато електричеството.

Една жена е загинала при падането на дърво край словенското езеро Блед, северозападно от столицата Любляна, съобщи "24ур". Дървото е паднало вследствие на ураганния вятър, има и един ранен. Обявен е червен код за лошо време в областите Загреб, Карловац и Риека в Хърватия, както и в цяла Словения.

Снимка: Кадър Youtube