Разкритие от Кремъл - командирите на "Вагнер" и Пригожин се заклели във вярност на Путин

"Тази среща се проведе на 29 юни", поясни Дмитрий Песков

13.07.2023 | 08:54 Редактор: Искра Ангелова
Разкритие от Кремъл - командирите на

Командирите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" са се заклели във вярност на руския президент Владимир Путин като върховен главнокомандващ и са изявили желание да продължат да се сражават срещу Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналистите, когато призна, че държавният глава е провел тричасова среща с Евгений Пригожин и десетки командири от групировката в Кремъл, предава ТАСС.

Коментирайки публикацията на изданието Liberation за срещата между Путин и Пригожин след неуспешния опит за въоръжен метеж на "Вагнер“ и Пригожин от 24 юни, говорителят на Кремъл заяви: "Президентът имаше такава среща. Той покани на нея 35 души - всички командири на отрядите и ръководството на компанията, включително самият Пригожин".

"Тази среща се проведе в Кремъл на 29 юни. Тя продължи почти три часа. Подробностите за нея са неизвестни, но единственото, което можем да кажем, е, че президентът даде оценка на действията на компанията на фронта по време на СВО, а също така даде своята оценка на събитията от 24 юни", добави Песков, цитиран от "Фокус".

Според него "Путин е изслушал обясненията на командирите на "Вагнер" и им е предложил допълнителни варианти за назначаване и по-нататъшно бойно използване".

В същото време "самите командири представиха своята версия за случилото се на 24 юни, те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и върховния главнокомандващ, и също така заявиха, че са готови да продължат да се сражават за родината".

"Това е всичко, което можем да кажем за тази среща", заяви говорителят на Кремъл.

Снимка: БГНЕС