В САЩ: Пригожин използва двойници, за да прикрива движенията си

Песков отклони въпроса за местонахождението на лидера на "Вагнер"

07.07.2023 | 20:41 Редактор: Искра Ангелова
В САЩ: Пригожин използва двойници, за да прикрива движенията си

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е бил на територията на Русия през по-голямата част от периода след опита за бунт от 24 юни и използва двойници, за да прикрива движенията си, разкри пред американския вестник The New York Times представител на Пентагона, пожелал да запази анонимност.

Някои руски новинарски издания съобщиха, че Пригожин е бил в Санкт Петербург в сряда или четвъртък. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отклони въпроса за местонахождението на  Пригожин, като каза, че правителството няма "нито способността, нито желанието“ да проследи движенията му.

Лидерът на наемниците е в Русия и е "свободен човек", въпреки че организира бунт срещу военното ръководство на Москва, увери президентът на Беларус Александър Лукашенко в четвъртък, задълбочавайки мистерията къде са Пригожин и неговите "вагнеровци", както и какво ще се случи с тях, отбелязва вестникът.

Пред репортери Лукашенко заяви, че Пригожин е бил в Санкт Петербург в четвъртък сутринта и след това "може би е отишъл в Москва, може би някъде другаде, но не е на територията на Беларус".

Именно Лукашенко бе този, който посредничи в сделка между руския президент Владимир Путин Пригожин за прекратяване на бунта на наемниците. Дни по-късно той обяви, че лидерът на "Вагнер“ е отишъл в Беларус, но не е ясно дали това наистина се е случило.

"Ако Пригожин - охулен като предател в държавните медии - всъщност е на свобода и в Русия по-малко от две седмици след организирането на това, което Кремъл нарече опит за преврат, това ще бъде един от най-объркващите обрати в история", коментира вестникът, цитиран от "Фокус".

В сряда известно телевизионно предаване за актуални събития излъчи видеозапис от полицейски обиск, за който се твърди, че е в имението на Пригожин в Санкт Петербург. В него са открити големи количества пари, огнестрелни оръжия, паспорти, перуки и наркотици. Говорител на Пригожин отрече къщата да е негова.

Снимка: БГНЕС