"Без Крим - няма победа": Преди визитата си в България Зеленски говори пред CNN

Украинският президент призова съюзниците да предоставят по-модерни оръжия

06.07.2023 | 13:35 Редактор: Юлиан Христов

Ден преди визитата на Зеленски у нас, той даде ексклузивно интервю за CNN. Пред Ерин Бърнет президентът на Украйна беше категоричен - Путин вече не владее ситуацията и даде за пример т.нар. поход на справедливостта на Пригожин към Москва.

Без Крим - няма победа. Това е позицията, която украинският държавен глава Володимир Зеленски сподели в интервюто. Крайната му цел е да освободи Крим, полуостровът, анексиран от Русия през 2014 година в нарушение на международното право.

"Не можем да си представим Украйна без Крим. И докато Крим е под руска окупация, това означава само едно: войната все още не е приключила", каза украинският президент.

Според Зеленски бунтът на Евгений Пригожин е "силно повлиял на руската мощ на бойното поле" и може да бъде от полза за контранастъплението на Украйна. Путин беше изправен пред най-голямата заплаха за властта си от две десетилетия миналия месец, когато ръководителят на частната военна компания "Вагнер" започна поход за справедливост.

"Виждаме реакцията на Путин. Тя е слаба. Първо, виждаме, че той не контролира всичко. Придвижването на "Вагнер" дълбоко в Русия и превземането на определени региони показва колко лесно е да се направи това. Путин не контролира ситуацията в регионите", каза още Зеленски.

Според него трудности на бойното поле са забавили контранастъплението. В интервюто украинският лидер отново призовава съюзниците да дадат на Украйна по-усъвършенствани оръжия.

В обръщението си тази нощ Зеленски изрази надежда, че темата за общата сигурност на Европа ще надделее на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се проведе на 11 и 12 юли.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 9 месеца
Вече не ми е смешен тоя.....жалък ми е. Сигнализирай за неуместен коментар